Ob energijsko omejeni prehrani prispeva k zmanjšanju telesne teže. Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 3 g glukomanana v treh odmerkih po 1 g z 1–2 kozarcema vode pred obroki in ob energijsko omejeni prehrani.
Glukomanan prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi. Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 4 g glukomanana.
Glukomanan ima visoko vsebnost prehranskih vlaknin (65 %). Prehranske vlaknine pomagajo vzdrževati normalno prebavno funkcijo in ugodno vplivajo na prebavni sistem. Vlaknine so pomemben del uravnotežene prehrane. Naš prebavni trakt vlaknin ne more prebaviti, zaradi tega ugodno vpliva na celotno prebavo.
Glukomanan je pridobljen iz azijskega gomolja rastline konjac. Zelo dolgo se uporablja že v japonski kuhinji, kjer ga uporabljajo za zgostitev ali kot želirno sredstvo. Vlakna glukomanana imajo fantastično lastnost, in sicer super absorpcijsko sposobnost. Molekule nase na edinstven način vežejo tudi do 300x več vode od svoje lastne teže. Na ta način se razširi v želodcu in ustvari občutek sitosti.
Moka iz konjak glukomanana je odlična za uporabo pri pripravi pudingov, palačink in kruha ter tudi drugega peciva. Deluje namreč kot gostilo in hkrati povezuje sestavine ter je čisto brez okusa in vonja. S to moko lahko mirne vesti nadomestite del navadne žitne moke in pripravite jedi, ki bodo imele veliko manjšo kalorično vrednost.
Po evropski zakonodaji je glukomanan edino živilo, ki ima znanstveno dokazane učinke pri hujšanju potrjene s strani Evropske agencije za varnost hrane (EFSA).
Uporablja se za zgostitev jedi (konjak moko zamešamo s soljo ali sladkorjem, dodamo v malo hladne vode in zamešamo v jedi (moke nikoli ne dodajamo neposredno v jed, ker nastane velika kepa), kot so juhe, mineštre in omake, kot vezivo pri peki kruha, pit, tortnih nadevov, palačink, desertov in peciva, uporabimo ga za pudinge, kot želirno sredstvo ali kot nadomestilo za jajca. Odličen je pri pečenju in kuhanju, če bi se radi izognili navadni moki ali škrobu.
Če uporabljamo konjak moko za hujšanje ali za vzdrževanje ravni holesterola v krvi, zmešamo malo čajno žličko konjak moke v kozarec hladne vode in takoj po tem, ko jo vsujemo, močno mešamo. Napitek popijemo takoj, ko v vodi ne vidimo več kepic. Napitek moramo popiti preden se konjak moka začne zgoščevati. V vodo lahko dodamo tudi žličko sladila ali medu za boljši okus (pazimo, da to dodamo pred konjak moko). Priporočena dnevna količina je 1 čajna žlička dnevno (pribl. 3 g) pred obroki.
Uživajo ga lahko tudi otroci, ampak pod nadzorom staršev.
Konjak glukomana nokoli ne uživamo brez tekočine!
Recepte s konjak glukomananom najdete spodaj pod opisom izdelka ali s klikom na recepti s konjak glukomananom.
Shranjevanje: Hranite v temnem in suhem prostoru.
Sestavine: 100% konjak - glukomanan moka iz ekološke pridelave
Neto količina: 100 g
Poreklo: Kitajska. Izdelek je gojen v naravi, odmaknjeni iz velikih onesnaženih mest pod pogoji, ki zagotavljajo pridobitev evropskega certifikata Evrolist.
EKO – izdelek iz ekološke pridelave - pomeni, da je minimalno 95 % sestavin izdelka, ki so kmetijskega izvora pridelanih ekološko (pridobitev zahteva izpolnjevanje strogih evropskih predpisov).
Najbolj pogosta vprašanja
Kakšen okus ima konjak glukomanan?
Konjak moka je popolnoma brez okusa in vonja oz. ima res le izredno blag ter nevtralen vonj po konjaku, ki pa v jedeh popolnoma izgine.
Je konjak glukomanan veganski in presen?
Konjak glukomanan je veganski, ni pa presen, ker ga toplotno obdelajo, preden ga zmeljejo v prah.
Zakaj ga svetujejo za hujšanje?
Po evropski zakonodaji je glukomanan edino živilo, ki ima znanstveno dokazane učinke pri hujšanju potrjene s strani Evropske agencije za varnost hrane (EFSA). Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 3 g glukomanana v treh odmerkih po 1 g z 1–2 kozarcema vode, pred obroki in ob energijsko omejeni prehrani.
Kako deluje konjak glukomanan pri kuhanju?
Glukomanan je pri pečenju in kuhanju odličen kot želirno sredstvo ali kot nadomestilo za jajca. Odličen je tudi kot gostilo za juhe in omake, a moramo paziti, da uporabimo res majhne količine, ker je res močno gostilo. Je tako močan, da nastane puding, če ga dovolj vmešamo v kakav.
Zakaj je treba paziti, da zaužijemo dovolj tekočine?
Konjak nase veže do 300-krat več vode, kot je njegova lastna teža. To pomeni, da bo posrkal tudi tekočino v našem želodcu. Če ga poskusimo pojesti na suho, se lahko zatakne v grlu in povzroči dušenje. Obvezno je torej, da zraven spijemo dovolj vode. Če ga vmešamo v vodo, pa ga spijemo, še preden se začne voda gostiti.
Gre za konjak moko, ali to pomeni, da lahko iz nje spečemo kruh ali pecivo?
Gre za gomoljnico, zmleto v moko ali prah, ki pa funkcionira bolj kot gostilo in ni nadomestek moke oz. moko v nekaterih receptih nadomesti zgolj v manjšem delu ali pa deluje kot sestavina, ki maso poveže v trdnejšo zmes, ki jo je mogoče tudi speči. Odlična pa je za pripravo pudingov, krem in sladic.
Preveri tudi Youtube video z dvema enostavnima receptoma, ki vsebujeta konjak glukomanan in sta ga zate posneli Indira Ekić in Malinca Nastja.

Hranilna vrednost na 100 g