Mikavna in pikantna aroma
Čar cimeta je nedvomno v njegovi topli in mikavni aromi. Uporablja se tako v kulinariki in kozmetiki.
Cimet je okusna in nepogrešljiva začimba, ki izvira iz Šrilanke. Njegov izvor (pridobiva se iz skorje drevesa cimetovca) je bil dolgo neznan, saj so dobavitelji cimeta želeli ohraniti monopol. V Evropo so ga prinesli križarji in nato se je hitro razširil kot priljubljen dodatek jedem. Danes velja cimet za eno izmed bolj razširjenih in priljubljenih začimb.
Niso vsi isti
Poznamo dve vrsti cimeta – bolj razširjeni cassia cimet ali kitajski cimetr, ki je poznan večini in cejlonski cimet. Cejlonski cimet je redkejši in zaradi tega dražji. Izvira iz Šrilanke, je svetlejše barve, ima slajšo in bolj prefinjeno večplastno aromo, medtem ko je cassia bolj intenziven in oster. Cejlonski cimet za razliko od običajnega cassia cimeta vsebuje manj kumarina. V kolikor se ga uživa v večjih količinah je bolj priporočljiva uporaba cejlonskega cimeta.
Cimet se lahko dodaja skoraj povsod saj ima vsestransko uporabo.
Uporaba cejlonskega cimeta iz ekološke pridelave
Sestavine: 100 % celjonski cimet v prahu iz ekološke pridelave
Poreklo: Šrilanka
Neto količina: 100g
EKO – izdelek iz ekološke pridelave - pomeni da je minimalno 95 % sestavin izdelka, ki so kmetijskega izvora pridelanih ekološko (pridobitev zahteva izpolnjevanje strogih evropskih predpisov).
Najbolj pogosta vprašanja
Kakšna je razlika med navadnim in cejlonskim cimetom?
Običajen cimet, imenovan cassia, vsebuje več kumarina, zato ga smemo pojesti manj kot cejlonskega cimeta, ki vsebuje manj kumarina. Razlika je tudi v okusu, saj je dragoceni cejlonski cimet bolj nežnega in sladkega okusa in se zato zelo dobro obnese pri pripravi sladic in jedi.
Ali ga lahko uporabljam na enak način kot navaden cimet?
Cejlonski cimet se uporablja za popolnoma enake namene kot običajen cimet.
Ali cejlonski cimet res ni okužen s pesticidi?
Malincin cimet je ekološko pridelan, kar pomeni, da za pridelavo taka sredstva niso dovoljena. S tem podpiramo tudi okolje in trajnost.
Zakaj je uvožen iz Šrilanke?
Šrilanka je domovina tega cimeta, saj pri nas ne uspeva. Zato ga moramo uvoziti, a smo poskrbeli, da je pri nas na voljo ekološko pridelan cimet.
Ali ga lahko zmešam v domače kozmetične izdelke?
Seveda, odličen je za izdelavo domačih mask ali pa masažnih ploščic, ki očarajo s svojim vonjem.
Koliko cimeta na dan lahko zaužijem?
Na dan naj ne bi zaužili več kot 2,5 žličke cejlonskega cimeta, a ga toliko porabi le redko kdo.
Hranilna vrednost na 100 g